Organizacja imprez wszelkiego rodzaju to najczęściej ogromne wyzwanie dla osób, które się tego podjęły. Znalezienie odpowiedniego lokalu czy sali, zaproszenie wszystkich gości i wymyślenie motywu przewodniego już samo w sobie jest czasochłonne. Do tego wszystkiego dochodzi zapewnienie wszystkim smacznego posiłku. Aby zdjąć z siebie cześć ciężaru obowiązków związanych z organizacją wydarzenia warto zdecydować się na skorzystanie z cateringu na imprezę.

Dawniej catering był postrzegany jako proste i tanie rozwiązanie. Dania jednak nie zawsze były dobrej jakości i wielu gości omijało stół z jedzeniem. Współcześnie catering zaliczany jest do usług, gdzie każda potrawa jest przygotowywana z najwyższą starannością tak, aby było smacznie, a jednocześnie tradycyjnie. Dlaczego warto korzystać z usług cateringowych podczas imprez? Czy to się w ogóle opłaca?

Catering na imprezy – zalety

Organizując imprezę nie zawszy mamy zarówno czas, jak i umiejętności, aby przygotować odpowiednie posiłki, które mogą zasmakować gościom. Stąd też wiele osób decyduje się na skorzystanie z usług cateringowych, które w przypadku przyjęcia dla wielu gości, staje się wybawieniem.

Catering podczas imprezy to jednak nie tylko zaoszczędzony czas. To przede wszystkim profesjonalna pomoc w obsłudze całego wydarzenia. Catering zapewni tradycyjne potrawy, które są znane wszystkim i z pewnością będą smakowały każdemu. Jednocześnie obsługa zajmie się podaniem jedzenia, a także ewentualnym jego podgrzaniem w miarę upływu czasu. Osoba podejmująca się organizacji przyjęcia nie musi się również martwić posiadaniem zastawy, jak i tym, co będzie podawane.

Do zalet korzystania z cateringu podczas organizacji imprezy należy także profesjonalnie przygotowane menu, dzięki czemu organizator może wybrać najbardziej interesującą go opcję. W zależności od wydarzenia menu będzie dostosowane do potrzeb, a jednocześnie opierało się na tradycyjnych lub w razie konieczności – wykwintnych daniach. Posiłki są przygotowywane przez profesjonalnych kucharzy. Doświadczony kucharz jest również w stanie przygotować posiłki specjalne, czyli wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe, jeśli wystąpi taka potrzeba. Wystarczy wcześniej poinformować.

Catering Wrocław

Dlaczego warto skorzystać z cateringu na imprezę? Jako organizator nie trzeba się martwić nie tylko o podanie odpowiednich posiłków oraz tracić czas na ich przygotowanie lub zamówienie. Firma cateringowa zapewni wszystkie niezbędne sprzęty, a także zdrowy i smaczny posiłek. Dodatkowo po wydarzeniu, jak i w trakcie jego trwania zajmie się sprzątnięciem całego serwisu obiadowego, dzięki czemu jako organizator nie musisz się martwić o konieczność samodzielnego sprzątania.

Co wchodzi w skład przeciętnej usługi cateringowej?

Wiele osób sądzi, że catering oznacza jedynie zapewnienie posiłków. W praktyce jednak usługa cateringowa obejmuje szeroki zakres czynności. Do obowiązków firmy cateringowej należy nie tylko przygotowanie i w razie konieczności przywiezienie jedzenia, ale również zapewnienie pełnej zastawy stołowej i niezbędnych akcesoriów. Nierzadko również catering zajmuje się również dekorowaniem sali, zwłaszcza w hotelach.

Pracownicy cateringu podczas wydarzenia podają także gościom wszystkie posiłki i służą pomocą w przypadku braku napojów, jak i również dbają o odpowiednią kolejność serwowanych dań.

Ile kosztuje catering?

Zakres cenowy usług cateringowych jest uzależniony od rodzaju wydarzenia, jak i wyboru menu. Nierzadko jednak hotele lub domy przyjęć współpracują z profesjonalną firmą cateringową, dzięki czemu mogą zaoferować swoim gościom niższą cenę.

Skorzystaj z cateringu Spiżarni Jasek

Cena za catering na imprezie będzie uzależniona od liczby gości, a także rodzaju wybranych potraw. Klasyczne posiłki będą znacznie tańsze od dań specjalnych – wegańskich, bezglutenowych. Pod uwagę należy wziąć również zakres usług cateringowych, a także rodzaj wyposażenia czy możliwość wypożyczenia specjalnych okryć na stół, krzesła i zastawy stołowej. Zazwyczaj ceny za skorzystanie z cateringu na imprezie zaczynają się już od 50 zł za osobę i w górę, niekiedy sięgając nawet 200 lub 300 zł.