Tradycyjne wesela powoli przechodzą do lamusa. Obecnie wiele par decyduje się wprowadzić nowe pomysły, które nie tylko zaskoczą gości, ale przede wszystkim sprawią, że impreza będzie bardzo udana. Nie dziwi więc fakt, że nowożeńcy coraz częściej decydują się na urozmaicenie menu o nowe potrawy, które nie zawierają mięsa. To również ukłon w stronę gości, którzy są weganami lub wegetarianami.

Wegańskie wesele – dlaczego coraz częściej nawet na tradycyjnych uroczystościach istnieje konieczność przygotowania bezmięsnych posiłków?

Tradycyjne wesele kojarzone jest zazwyczaj z suto zastawionymi stołami, na których znajdują się głównie potrawy mięsne. Dla osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa czy innych produktów odzwierzęcych takie imprezy stanowiły pewne wyzwanie. Jednak obecnie trendy mocno się zmieniają i coraz częściej Państwo młodzi chcą, aby ich uroczystość wyglądała tak, jak oni tego pragną.

Coraz rzadziej można uczestniczyć w weselu, na którym królują wyłącznie potrawy mięsne. Nowożeńcy chcą, aby ich goście bawili się świetnie, dlatego zwracają uwagę na ich zwyczaje żywieniowe. Diety roślinne stale zyskują na popularności i coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z mięsa i produktów odzwierzęcych. Rośnie również świadomość społeczeństwa dotycząca produkcji drobiu, wołowiny czy wieprzowiny. Zagłębienie się w tę tematykę skłania coraz więcej osób do rezygnacji z jedzenia mięsa. Nie można zapominać o takich gościach podczas uroczystości. Właśnie dlatego Państwo młodzi podczas zapraszania swoich gości, często pytają o ich preferencje dietetyczne. Co więcej, młodzi coraz odważniej decydują się na organizację własnego wesela, na którym króluje wyłącznie wegańskie menu.

Wielu gości na wieść o braku mięsa, początkowo wykazuje pewien sceptycyzm, jednak w trakcie uroczystości bardzo często są pozytywnie zaskoczeni. Wiele restauracji czy domów weselnych oferuje wegański catering wesele, czyli skomponowanie roślinnego menu, które sprosta oczekiwaniom nawet największych sceptyków.

Zaplanuj z nami swoje wegańskie wesele

Kto może pomóc przygotować dania wegańskie na wesele?

Odpowiednie skomponowane menu na wesele jest niezwykle ważną kwestią. Stąd też warto skorzystać z usług doświadczonego szefa kuchni, który przygotuje na ten dzień cały zestaw posiłków. Przy wyborze sali na wesele, warto upewnić się, że dana restauracja czy też dom weselny serwuje na co dzień dania bezmięsne. Świetnym pomysłem będzie również zamówienie kilku dań z karty menu restauracji, aby samemu skosztować przygotowanych potraw.

Dania wegańskie nie są trudne w przygotowaniu, jednak wymagają pewnej wiedzy i doświadczenia. Warto zatem wybrać takiego szefa kuchni, który na co dzień serwuje dania wegańskie. Nie bez powodu mówi się, że jedzenie to uczta zmysłów i nie chodzi tutaj tylko o smak, ale także prezentacje przystawek, dań czy deseru. Doświadczony szef kuchni zadba również o świetną prezencję serwowanych potraw, dzięki czemu nawet miłośnicy mięsnych dań skuszą się na spróbowanie czegoś innego.

Wegańskie wesele we Wrocławiu

Menu wegańskie na wesele, czyli jakie potrawy sprawdzają się najlepiej?

Doświadczeni kucharze doskonale wiedzą, jak zaskoczyć gości weselnych pysznymi potrawami. Wielokrotnie przygotowują urozmaicony zestaw wegańskich dań, od bardzo prostych po wykwintne. Wśród gości dużą popularnością cieszą się urozmaicone dania, które świetnie smakują.

Wegańskie wesele przepisy, które na pewno zachwycą wszystkich gości:

Przystawka – do wyboru:

  • tatar z suszonych pomidorów, grillowanej cukinii z dodatkiem rukoli;
  • carpaccio z buraka;
  • paszteciki z farszem z soczewicy.

Zupa – do wyboru:

  • krem z brokułów;
  • krem pieczarkowy z grzankami;
  • barszcz czerwony na wywarze z warzyw.

Danie główne – do wyboru:

  • papryka nadziewana warzywami;
  • kotlet z soczewicy;
  • makaron z pesto z suszonymi pomidorami z dodatkiem natki pietruszki.

Podawane z ziemniakami z wody, brązowym ryżem, kaszą gryczaną, frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.

Sałatki:

  • sałatka grecka;
  • wegańska sałatka jarzynowa;
  • grillowane warzywa z oliwkami i pesto.

Zimny bufet:

  • wegański smalec z białej fasoli oraz tymianku;
  • gołąbki z grillowanej cukinii serwowane z serkiem tofu i marchewką;
  • pasztet z ciecierzycy z grzybami;
  • bakłażan faszerowany pieczarkami z dodatkiem kaszy gryczanej i szczypiorku;
  • grillowane boczniaki z kolendrą, pestkami dyni i limonką.

Pomysłów na wegańskie menu może być naprawdę sporo, wszystko zależy od wyobraźni i doświadczenia szefa kuchni. Warto jednak wybierać profesjonalistę, który doskonale wie, jak przygotować potrawy, aby smakowały one wszystkim gościom.