Wrocław to jedno z miast na Dolnym Śląsku, które zdecydowanie warto odwiedzić podczas wizyty w tym regionie. Zachwyca ono wyjątkowymi atrakcjami i zabytkami, a także przyciąga przepyszną kuchnią. Będąc w tym mieście, warto spróbować potraw, z których słynie kuchnia dolnośląska. Są one pyszne i wyjątkowe. Warto więc wiedzieć, co zjeść we Wrocławiu, aby poczuć niepowtarzalny klimat tego regionu.

Regionalna kuchnia dolnośląska i najpopularniejsze potrawy

Przedwojenna kuchnia dolnośląska łączyła w sobie wpływy austriackie oraz niemieckie. Obecnie wiele z potraw z tego czasu jest już nieco zapomniana. Jedną z potraw, która króluje na Dolnym Śląsku, są kluski. Robi się je z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Mają one charakterystyczną dziurkę, która pozwala je odróżnić np. od pyz. Kluski śląskie najlepiej smakują podawane ze zrazami. Są to rozbite tłuczkiem oraz posmarowane musztardą kawałki mięsa. Zawija się je w roladki, a do środka wkłada się cebulę, ogórka kiszonego oraz boczek. Najlepsze zrazy są duszone na małym ogniu w gęstym sosie. Do takiego dania idealnie pasuje modra kapusta, z której także słynie ten właśnie region. Jeśli zastanawiasz się, co warto zjeść we Wrocławiu, to zrazy z modrą kapustą i kluskami śląskimi są dla Ciebie idealną propozycją na pyszny obiad.

Z czego słynie Wrocław — jedzenie, którego warto spróbować

Inna potrawa, z której słynie tradycyjna kuchnia dolnośląska, to Śląskie Niebo. Jest to danie, którego głównym składnikiem jest mięso wieprzowe gotowane, peklowane lub wędzone. Jest ono serwowane z sosem z suszonych owoców. Nowoczesna odsłona tego dania to mięso z sosem ze świeżych jabłek, śliwek lub gruszek. Ta potrawa zdecydowanie najlepiej smakuje, gdy jest podawana z kluskami na parze, czyli buchtami.

Z okolic Wrocławia pochodzi także jedna z najpyszniejszych polskich zup, czyli żurek. Robi się go na zakwasie żytnim. Jego kwaskowaty smak doskonale współgra z boczkiem oraz mięsem, które się do niego dodaje. Obowiązkowym dodatkiem jest także biała kiełbasa oraz ugotowane na twardo jajko. Wiele restauracji serwuje tę zupę w wydrążonym bochenku chleba.

Kuchnia dolnośląska

Kuchnia dolnośląska to także bigos wrocławski przygotowywany z czerwonej kapusty oraz różnych rodzajów mięs. Jako dodatek nadający niepowtarzalnego smaku stosuje się jabłka oraz czerwone wino. Dzięki temu nieco różni się od potrawy serwowanej w innych regionach Polski.

Będąc we Wrocławiu, warto także spróbować karminadli, czyli tradycyjnych kotletów mielonych. To danie pochodzące z kuchni austriackiej i niemieckiej, które cieszy się dużą popularnością w całym kraju. Nie każdy jednak wie, że pochodzi właśnie z Dolnego Śląska.

Na deser warto zamówić ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Doskonale pasuje do pysznej i aromatycznej kawy.

Smaczne jedzenie we Wrocławiu — gdzie warto zjeść?

We Wrocławiu działa wiele restauracji serwujących pyszne dania regionalne.  Jednym z takich miejsc jest Restauracja Kryształowa mieszcząca się w Hotelu Jasek. To idealne miejsce na romantyczną kolację lub elegancki obiad. Doświadczeni kucharze serwują tradycyjne polskie dania w nowoczesnej odsłonie, dzięki czemu potrafią one zaskoczyć nawet największych smakoszy.

W menu tej restauracji można znaleźć przystawki, które tylko rozbudzą apetyt. Deska wędlin i serów oraz smakowity befsztyk tatarski to doskonała propozycja dla osób, które chcą przed głównym daniem spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego. Miłośnicy zup mogą wybierać między klasycznym rosołem, flaczkami lub staropolskim żurkiem.

Menu dań głównych jest bardzo bogate. Coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy pysznych mięs, jak i wielbiciele potraw jarskich. Oprócz tradycyjnych potraw, takich jak pierogi czy gołąbki, goście restauracji mogą także zamówić smakowite makarony czy sałatki. Dla dzieci przygotowano specjalne menu, które z pewnością spełni oczekiwania najmłodszych. Restauracja serwuje również smaczne desery, a także napoje ciepłe i zimne oraz drinki. Do dyspozycji pozostaje także bogata oferta domowych dań kuchni polskiej na wynos.