Ślub i następujące po nim wesele stanowią uroczystości, które zapadają w pamięci młodej parze i nawet po wielu latach są w stanie budzić liczne emocje. W organizacji wesela istotnych jest wiele elementów. Liczy się wybór sali, muzyki, dekoracji… Bardzo ważne jest również zaplanowanie odpowiedniego menu.

Menu weselne na bogato

Nie oszukujmy się – dobre jedzenie to klucz do zadowolenia gości weselnych. Serwowane potrawy powinny nie tylko napełnić żołądki świętujących z młodą parą przyjaciół i rodziny, lecz także dostarczyć niezapomnianych wrażeń smakowych oraz, co równie istotne, wizualnych. Nie bez powodu mówi się, że człowiek je także oczami.

Idealne menu weselne stanowi połączenie tradycyjnych polskich potraw z potrawami mniej typowymi. Pozwala to nasycić gości, równocześnie oferując im możliwość spróbowania czegoś nowego. Typowe menu weselne składa się od 4 do aż 7 potraw ciepłych uzupełnionych zestawem zimnych przystawek i deserów. Wybierając dania na przyjęcie weselne, warto skorzystać z doświadczenia obsługi wynajętej sali, a także szefa kuchni, który ma przygotować jedzenie. Należy przy tym pamiętać, że więcej, nie zawsze znaczy lepiej.

Zorganizuj obiad weselny w Restauracji Kryształowej w Hotelu Jasek Premium

Weselne potrawy na topie

Na współczesnych weselach coraz częściej podawane są dania odbiegające od powszechnego wyobrażenia o posiłkach serwowanych weselnikom. Popularność zdobywają zupy krem, między innymi kremy z pomidorów, brokułów bądź kalafiora. Wiele młodych par decyduje się na przygotowanie dla swoich gości stołów z sushi, nadających przyjęciu weselnemu niezwykle eleganckiego wyrazu. Często serwowane są również deski z serami przyozdobione oliwkami i winogronami, które wspaniale współgrają z serwowanym podczas przyjęcia winem.

Obiad weselny Wrocław

Urozmaicenie stanowią także pojawiające się na stołach weselnych słone tarty oraz sałatki z owocami morza. W ostatnich latach na topie są stoły zastawione niecodziennymi deserami, które cieszą żołądki biesiadników, stanowiąc przy tym piękny element dekoracyjny. Na stole często pojawia się czekoladowa fontanna, w której maczane są kawałki świeżych owoców.

Jedzenie na ślub – co się zawsze sprawdza?

Choć na weselach coraz częściej obecne są potrawy mniej typowe dla tego rodzaju uroczystości, tradycyjna kuchnia polska nadal stanowi trzon weselnego menu. Rodzime dania cieszą się wielką popularnością wśród biesiadników, szczególnie gdy przygotowane są z wysokiej jakości świeżych produktów pochodzących od lokalnych dostawców. Potrawy kuchni polskiej przyrządzone przez doświadczonych szefów kuchni, którzy potrafią nadać im nietuzinkowego charakteru, z pewnością będą hitem każdego weselnego przyjęcia. Popularnością niezmiennie cieszą się:

  • klasyczne zupy, takie jak rosół, flaki oraz żurek w chlebie,
  • różne gatunki mięs, między innymi kotlet schabowy, de volaille, polędwiczki wołowe i wieprzowe w sosie, zrazy, pieczeń czy też filet oraz pieczone udka z kurczaka,
  • pierogi, przede wszystkim ruskie, z mięsem i z kapustą i grzybami,
  • bigos,
  • gołąbki,
  • różnorodne surówki, przede wszystkim z marchewki, białej lub czerwonej kapusty oraz buraczków.

Wśród dodatków królują ziemniaki, zarówno gotowane, jak i pieczone, ryż, a także kopytka i kluski śląskie. Nie sposób zapomnieć o gamie zimnych przystawek i zakąsek, takich jak półmisek wędlin, pasztet, jajka w sosie tatarskim, galareta rybna lub drobiowa oraz podawany na różne sposoby śledź.

Przykładowe menu na wesele

Przykładowe menu na wesele, skomponowane z dań kuchni polskiej przez kucharzy Hotelu Jasek, może składać się z następujących pozycji:

  • Przystawki na wesele na ciepło

Bigos, gołąbki, krokiety z mięsem lub kapustą i grzybami.

  • Przystawki na zimno na wesele

Zimne przystawki obejmują zestaw wędlin i serów oraz sałatki ze świeżych warzyw.

  • Zupa

Rosół z kury z makaronem lub flaczki z majerankiem po polsku.

  • Danie na ciepło

Schab panierowany, stek z polędwicy wołowej lub grillowany filet z łososia z dodatkami w postaci ziemniaków (gotowanych lub pieczonych) bądź ryżu.

  • Deser

Deser lodowy lub świeże, domowe ciasto.

  • Napoje

Woda gazowana lub niegazowana, napoje bezalkoholowe, soki, kawa, herbata oraz alkohol do wyboru.

Przygotowując menu weselne, należy uwzględnić obecność gości stosujących dietę wegetariańską lub wegańską i zadbać o obecność odpowiednich dań w menu. Mogą to być tagliatelle z pesto lub szpinakiem, pierogi ze szpinakiem bądź kapustą i grzybami, albo placki ziemniaczane.