Organizacja przyjęcia weselnego we Wrocławiu nie należy do najłatwiejszych zadań, szczególnie gdy lista gości po stronie panny i pana młodego nieustannie się powiększa. Spełnienie oczekiwań wszystkich jest właściwie niemożliwe, a wyjątkowym utrudnieniem wydaje się być kwestia ustalenia spójnego, eleganckiego i smacznego menu. Jakie potrawy powinny znaleźć się na weselnym stole i które z nich cieszą się największą popularnością?

5 popularnych potraw weselnych. Czego nie może zabraknąć na stole?

Zupa – pierwsze danie ciepłe, jakie zwykle pojawia się na stole weselnym. Osoby przywiązane do tradycji najczęściej stawiają tu na rosół z makaronem lub żurek (podawany w chlebku dla dodatkowego efektu wizualnego), rzadziej na barszcz czerwony (zwykle wybierany jako druga ciepła zupa podawana w trakcie przyjęcia). Ci, którzy nie boją się eksperymentów i preferują bardziej nowoczesną kuchnię mogą wybrać jedną z wielu zup-kremów, zastępując nią rosół lub oferując jako opcję dla gości (popularnością cieszą się tu krem z brokułów lub grzybów).

weselny stół Dania mięsne wydają się na weselu niezastąpione, o ile nie jest to przyjęcie stricte wegetariańskie. Najczęściej wybiera się tu nieco większą selekcję mięs podawanych na półmiskach i pozostawiających wybór w rękach samych gości. Popularne propozycje to między innymi: kotlet schabowy, de vollaile, filet z kurczaka, kotlet mielony z pieczarkami, schab lub pieczeń w sosie, pieczone udka. W parze z ciepłym daniem głównym idą zwykle dodatki w postaci ziemniaków z wody, pieczonych, frytek bądź klusek śląskich, a także surówki z czerwonej kapusty, buraczki, czy sałatka grecka.

Kolejnym daniem, jakiego nie może zabraknąć na weselnym stole są zimne przekąski. Odwołując się do tradycyjnej kuchni weselnej, dobrym wyborem będą półmiski wędlin, ryba po grecku, jajka w sosie oraz schab w galarecie. Pary stawiające na bardziej nowoczesną kuchnię często dodają do tego zestawu wędzonego łososia, koktajl z owoców morza, a coraz częściej także świeże warzywa – pomidory, ogórki, sałatkę caprese.

W porządnym menu weselnym nie powinno zabraknąć pożywnych sałatek, które ustawione na stołach mogą służyć za szybką przekąskę dla gości przez całą noc, a także na poprawinach. Na stołach często pojawia się klasyczna sałatka jarzynowa, sałatka meksykańska oraz sałatka z piersią kurczaka. Do kategorii tej można dodać także wspomnianą już sałatkę grecką, która zdecydowanie pasuje do nowoczesnego, eleganckiego menu.

Ostatnią pozycję wśród popularnych dań weselnych zajmują inne dania ciepłe, podawane zwykle około północy i często zostające jako posiłek na poprawiny. Do najczęściej wybieranych pozycji należą przede wszystkim flaczki, barszcz z krokietem, gołąbki i bigos, a w wersji kuchni nowoczesnej także szaszłyki, udka z kurczaka czy wędzona ryba.

Zarezerwuj salę weselną w Hotelu Jasek Premium!

Dania ciepłe, dania zimne – jak zachować równowagę?

weselny deserRestauracje specjalizujące się w cateringu weselnym zwykle polecają, by w menu znalazło się co najmniej kilka dań ciepłych (nawet 5-7 propozycji) oraz zimne przystawki, np. w formie stołu szwedzkiego. Do tego dochodzą oczywiście desery, ciepłe i zimne napoje, karta win – propozycji jest wiele i każda ma szansę okazać się strzałem w dziesiątkę. Jeśli nie macie kompletnie pojęcia jak przygotować solidne menu weselne, konsultacja z restauracją, w której będzie organizowane przyjęcie, jest doskonałym pomysłem – po wielu weselach, jakie były w niej organizowane, obsługa powinna mieć wiele cennych wskazówek.

Czy idealne menu weselne istnieje?

Po sporządzeniu wielu list, wykreśleniu wielu dań i znalezieniu nici porozumienia w kwestii najważniejszych pozycji podczas wesela w menu, pary młode często zastanawiają się, czy idealne menu weselne w ogóle istnieje. Odpowiedź jest prosta: oczywiście, że nie. Każdy z gości, tych ważniejszych i dalszych, będzie miał nieco inne preferencje i rzadko zdarza się, żeby ktoś skosztował na weselu wszystkich potraw. Nawet sami państwo młodzi często wybierają potrawy, których sami jeść nie będą, ale które mają szansę trafić w gusta gości. Jak więc zorganizować najlepsze menu na Twoje wesele?

Przede wszystkim kierujcie się zasadą równowagi: w menu powinny znaleźć się zarówno tradycyjne potrawy, jak rosół, piersi z kurczaka czy rolady, jak i bardziej nietypowe, jak zupy-kremy, ryby, owoce morza czy dania kuchni współczesnej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować mniejsze porcje, ale zaproponować gościom większy wybór potraw, szczególnie gdy w ich gronie mogą pojawić się osoby z alergiami pokarmowymi poszukujące na stole dań bez glutenu, laktozy, orzechów czy mięsa.